Бердичівська районна військова адміністрація
Житомирської області

Офіційний вебсайт СТАРА ВЕРСІЯ

Людмила Димидюк скликала комісію для обговорення заборгованості по виплаті заробітної плати у Бердичівській районній лікарні

30.08.2022
Людмила Димидюк скликала комісію для обговорення заборгованості по виплаті заробітної плати у Бердичівській районній лікарні
На виконання розпорядження начальника Бердичівської районної військової адміністрації Людмили Димидюк у вівторок, 30 серпня, у малій залі РВА відбулося засідання районної комісії з питань погашення заборгованості по виплаті заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, присвячене заборгованості по виплаті заробітної плати, яке виникло у Бердичівській районній лікарні.

У роботі комісії взяли участь голова Бердичівської районної ради Олександр Балянов, його заступник – член наглядової ради Володимир Діхтяр, представники територіальних громад та делегація з районної лікарні на чолі з головним лікарем Віталієм Добровольським та інші зацікавлені особи.

Під час засідання була озвучена інформація, що Бердичівська районна лікарня має заборгованість по виплаті заробітної плати перед працівниками лікарні у розмірі 1 млн. 600 тис. гривень. Зі слів головного лікаря, це пов’язано з суттєвим збільшенням фонду заробітної плати у зв’язку з підвищенням окладів для лікарів та медичного персоналу згідно Постанови Кабінету міністрів України.

Начальник Бердичівської районної військової адміністрації наголосила, що для неї така ситуація є неприпустимою. Адже сьогодні майже 200 осіб не отримують заробітну плату.

«Медична реформа зробила так, що сьогодні кошти ходять за пацієнтом. І Ваше завдання, як керівника, заробити ці гроші та особисто контролювати кожну гривню. Ви повинні не просто бачити проблему – Ви маєте її оперативно вирішувати. А натомість районна лікарня працює у збиток, має заборгованість по заробітній платі перед працівниками та не може навіть забезпечити використання 10% від отриманих надходжень на розвиток установи, що передбачено чинним законодавством» - звернулася Людмила Димидюк до головного лікаря районної лікарні.

Зазначивши, що у Бердичівському районі є приклади успішної роботи аналогічних медичних установ, тож можна перейняти їх позитивний довід.

Своєю чергою Віталій Добровольський довід до відома присутніх інформацію стосовно вжитих заходів щодо зменшення фонду заробітної плати. Зокрема, у районній лікарні його року збільшилася кількість медичних пакетів з 5 до 8, планується у наступному році взяли додаткових два пакети, що допоможе покращити фінансовий стан підприємства. Також було повністю скасовувано стимулюючі виплати працівникам лікарні, та довелося відмовитися від лікарів, які надавали послуги за сумісництвом. Ряд працівників переведено на неповну зайнятість.

Дещо покращено матеріально-технічну базу районної лікарні, придбано нову лампу, стіл та стерилізатор в операційну, обладнано окрему операційну у бомбосховищі на випадок необхідності проведення екстреного оперативного втручання під час сигналу Повітряних тривог. Проведено поточний ремонт у приймальному відділенні.

Закрити питання з погашенням боргів по виплаті заробітної плати головний лікар бачить шляхом можливих благодійних надходжень або фінансової підтримки з боку територіальних громад Бердичівського району, однак ніяких кроків у цьому напрямку поки не робить.

Водночас представники чотирьох територіальних громад (Райгородоцька, Швайківська, Гришковецька та Семенівська), які є рівноправними власниками районної лікарні, зауважили, що не володіли інформацією про виникнення заборгованості по виплаті заробітної плати.
Людмила Димидюк наголосила, що для досягнення результату має бути налагоджена співпраця між первинкою та вторинкою. А лікарі повинні бути вмотивовані працювати й приймати якомога більше пацієнтів, адже це – додаткові кошти для лікарні.

«Як начальник Бердичівської районної військової адміністрації, я особисто зацікавлена у тому, щоб наша районна лікарня функціонувала. Адже у нас в районі проживає у переважній більшості сільське населення та люди похилого віку, які потребують якісної та кваліфікованої медичної допомоги. Проте наша лікарня не повинна просто існувати – вона має бути конкурентоспроможною. А для цього необхідно постійно розвиватися, покращувати існуючу матеріально-технічну базу та боротися за кожного пацієнта» - зазначила вона.

Додатково начальник РВА нагадала представникам територіальних громад що на них, як на співвласниках Бердичівської районної лікарні, лежить обов’язок забезпечити сталий температурний режим у закладі. Оскільки новий опалювальний сезон не за горами, і він обіцяє бути напруженим, слід наперед подбати про зиму, провівши тендер на закупівлю дров для опалення лікарні. Відповідні кошти мають бути спрямовані з бюджетів чотирьох територіальних громад пропорційно до кількості місцевих жителів.


      


Бердичівська РДА