Бердичівська районна військова адміністрація
Житомирської області

Офіційний вебсайт СТАРА ВЕРСІЯ

Прозора приватизація на Житомирщині: історія успіху про відкриття сімейного центру у Брусилові

21.02.2022
Прозора приватизація на Житомирщині: історія успіху про відкриття сімейного центру у Брусилові

Прозора приватизація занедбаних та непрофільних для держави об’єктів надає можливості не лише для створення та розвитку бізнесу, а й сприяє впровадженню соціальних проєктів.

Житель смт Брусилова Сергій власним прикладом довів, що можна у будь-який момент розпочати діяльність на користь громади. Так, він зацікавився пропозицією приватизації приміщення та інвестував у соціально корисну справу –  відкриття сімейного центру у Брусилові.

Для реалізації цього задуму було приватизовано приміщення колишнього військкомату, де планували після ремонтних робіт і реконструкції цього активу втілювати в життя різні соціальні проєкти.

«Приміщення, яке ми приватизували, відповідало нашим основним запитам. У  першу чергу викликало інтерес привабливе розташування об’єкту, адже поряд знаходиться парк, де викладачі матимуть змогу влаштовувати з дітьми прогулянки, а також проводити різноманітні заходи. Також, нас влаштувала ціна активу», –  розповідає Сергій.

Сімейний центр введено в експлуатацію в 2021 році.

На базі сімейного центру вже відкрито низку проєктів, зокрема:

“Школа Життя”, який включає різноманітні гуртки;

“Швейна майстерня”, де діти, які бажають навчитися цієї професії, відвідують заняття та здобувають знання й навички;

“Кулінарія”, де вчать дітей готувати щось смачне;

гурток “Робототехніка” для дітей, які  хочуть вчити фізику, математику, програмування;

спортивний гурток, який має два напрямки: ігровий і тренажерний, де займаються з дітьми та молоддю спортом;

гурток рукоділля “Творча майстерня”, що особливо цікавий для початкової та середньої ланки учнів, які люблять зробити щось своїми руками та принести витвір додому й показати своїм батькам;

для старшокласників гурток “Майстер”, де підлітків навчають різним технічним вмінням, а саме як працювати з механічними чи електроінструментами.

Окремо від проєкту “Школи Життя” функціонує та має великий попит гурток логопедії.

Другий напрямок діяльності сімейного центру – благодійна їдальня приблизно на 30-40 дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. З цими дітьми проводяться різні заняття, вони мають можливість долучитися до гуртків.

Третій напрямок – це проєкт “Словом та ділом”, який включає в себе надання допомоги для малозахищених верств населення.

Четвертий напрямок – соціальний гуртожиток, що створений для дітей, які після завершення навчання та проживання в інтернатному закладі не мають місця проживання. Відтак саме для них надається можливість тимчасового проживання.

П’ятий напрямок – це проєкт денного центру. У Брусилівському районі є сім’ї, де через різні складні життєві обставини діти перебувають у недоглянутому та занедбаному стані.  Саме з такими сім’ями проводиться профілактична робота та надається підтримка.

Як зазначив керівник центру, у процесі розвитку сімейного центру будуть додаватися та облаштовуватися нові гуртки та проєкти.

У сімейному центрі працюють волонтери, які крім цієї благодійної діяльності мають інші місця роботи, проте хочуть безкорисно поділитися своїми знаннями з дітьми. Також створенні місця праці для викладачів та працівників, які мають повну зайнятість у сімейному центрі.

У загальному центром планується охопити декілька сотень учнів. Для цього ми буде створено можливість не лише дітям із Брусилова, а й із навколишніх сіл району відвідувати сімейний центр та гуртки.

«Ми мали перемовини з головою ОТГ, який дав згоду щодо підтримки та надання централізованої транспортної доставки учнів до сімейного центру. Такий крок гарантуватиме безпеку та доступність для кожної дитини, яка має бажання розвиватися та навчатися», – розповів пан Сергій.

Наразі центр уже тісно співпрацює з соціальними службами та іншими органами.

«Я раджу кожному брати участь у таких аукціонах та відкривати власну справу на благо громади та людей. Наразі будь-хто, незалежно від соціального статусу, потребує підтримки, тому я повністю підтримую створення нових благодійних проєктів та ініціатив, тим паче якщо є такі інвестиційно-привабливі об’єкти», – наголосив керівник сімейного центру у Брусилові.

Як купити об’єкт великої та малої приватизації роз’яснює Фонд державного майна України.

Бердичівська РДА