Бердичівська районна військова адміністрація
Житомирської області

Офіційний вебсайт СТАРА ВЕРСІЯ

Шановні мешканці Бердичівського району!

22.08.2019

Бердичівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує, що протягом 2019 року на території України зареєстровано 56 випадків захворювань на ботулізм, під час яких постраждало 63 особи з них 4 померли. Дані випадки захворюваності переважно пов’язані з вживанням рибної продукції та консервації домашнього виготовлення.

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах, яка при відсутності специфічного лікування призводить до летальних випадків. Збудники ботулізму виробляють токсин - найсильніший з усіх відомих отрут біологічного походження. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх смакових властивостей.

Основним у попереджені випадків ботулізму є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не стійкий до кислого середовища.

При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

-        не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

-        швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

-        ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

-        сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

-        захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

-        не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

-        купуючи харчові продукти у торгівельній мережі, звертайте увагу на належне маркування та умови зберігання даної продукції.

   У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Дотримуйтеся цих нескладних правил, це допоможе вберегти Ваше здоров'я і здоров'я Ваших близьких!

 

Бердичівська РДА