Більшість українців звикли, що борщ має бути саме червоного кольору. Проте у Гришковецькій територіальній громаді володіють секретом приготування автентичного білого борщу, головним інгредієнтом якого є попередньо заквашений цукровий буряк. Презентували цю незвичну, але надзвичайно смачну та поживну страву у суботу, 1 жовтня, під час проведення гастрофесту «Білий борщ і не тільки», який проходив у селі Гальчин Гришковецької територіальної громади біля старовинної садиби відомого письменника, громадського та військового діяча Михайла Чайковського (1804-1886).
Під час заходу представники семи старостинських округів презентували свої борщі за власним рецептом, та інші національні страви, а також збирали кошти на підтримку Збройних сил України. З вітальним словом до гостей гастрофесту звернулася селищний голова Ірена Лісова, вітання від начальника Бердичівської районної військової адміністрації Людмили Димидюк передала її заступниця Катерина Вислоцька.
«Кожна нація, кожен народ має свої звичаї традиції, свята, що виробилися протягом багатьох століть і освячені часом. Звичаї, традиції, обряди – це ті неписані закони, якими керуються в найменших щоденних і найбільш усенаціональних справах, у повсякденні та у святкові дні. Це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю!» - зачитала вона вітальний адрес, який підготувала начальник Бердичівської РВА та передала Гришковецькій громаді тематичний подарунок.
Також унікальний гастрофест «Білий борщ і не тільки» відвідали народний депутат України Богдан Кицак та депутат Житомирської обласної ради Людмила Кицак.